maanantai 14. lokakuuta 2019

Vauvalle kasvis- ja hedelmäsoseita

Meillä aloiteltiin kiinteiden maistelu 3,5kk iässä,. Tuolloin vauva jäi pelkälle äidinmaidonkorvikkeelle oman maitoni loppuessa. Ihan alkuun meillä kokeiltiin perunaa, mutta se oli ehdoton nounou kuten kuvastakin näkyy:


Aluksi tein pieniä maisteluannoksia jääpalamuotteihin. 
Neuvolassa suositellaan (ainakin meidän neuvolassamme), että maut ovat aluksi kaikki erikseen, jotta mahdollisia yliherkkyyksiä olisi helpompi paikantaa. 

Minä tein pakkaseen

♥ porkkanaa 
♥ parsakaalia
♥ bataattia
♥ aprikoosia 
♥ päärynää

Näistä aprikoosi on edelleen maistamatta, sillä se on yksistään aika vahvaa, mutta ajattelin kokeilla sitä puuron seassa. Nyt kun 5kk kolkuttelee ovella, on pian aika alkaa puurotella. 

Kun muotit olivat jäätyneet, siirsin palat muoteista minigrip-pusseihin, joista niitä on helpompi ottaa haluttu määrä käyttöön. Otan pakkasesta aina hyvissä ajoin tarvitsemani määrän jääkaappiin sulamaan. Toki mikrossakin voi lämmittää jos tarve on, mutta pidä huolta, että sose on syöntilämpöistä ettei vauvasi suu pala. Mikrossa on hiukan sitä vikaa, että se lämmittää epätaisaisesti. 

Maisteluannokset olivat aluksi yhtä ja kahta palaa, mutta aika nopeasti poika alkoi syödä niin isoja annoksia, että oli helpompaa alkaa valmistaa isompia annoksia. 

Meillä hyväksi todettuja makuja ja makusekoituksia:

♥ Palsternakka
♥ Porkkana-palsternakka
♥ Bataatti-porkkana-parsakaali
♥ Peruna-porkkana-lanttu
♥ Peruna-porkkana-paprika 

Hernesosetta tein maisteluannoksina jääpalamuottiin, koska se on kiva antaa ns. lisäkkeenä muun soseen rinnalla. 


Ja peruna ei meillä tosiaan mene yksistään, mutta muiden vihannesten joukossa menee hienosti. 

Hedelmäsoseita en ole päärynän ja aprikoosin sekä omenan lisäksi tehnyt, sillä kaupasta saatavat hedelmäsoseet ovat sen verran hyviä, että olen päästänyt itseni sillä saralla helpommalla. 
Banaani on helppo muussata tuoreeltaan ja esim. omenat, joita kukaan ei muista syödä, on helppo keitellä soseeksi pakkaseen. 

Hedelmiä ja vihanneksia, joita ei kannata pakastaa:

♣ Peruna (koostumus muuttuu vetiseksi ja rakeiseksi)
♣ Avokado (tummuu, ellei siihen sekoita sitruunamehua joukkoon)
♣ Banaani, sillä sitä on niin helppo muussata tuoreeltaan vauvalle. 


Höyrytystä ilman höyrykattilaa. Käytä apuna metallista siivilää. 

VINKKI!

Bonnen soseet ovat täyttä tavaraa ja sitä voi pakastaa juurikin esim. jääpalamuotteihin ja ottaa puuron kaveriksi haluttu määrä. Jääkaapissa sose säilyy viikon verran avattuna. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti