sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Apua vauvan vatsavaivoihin

Vatsavaivat vaivaavat vauva-arkeamme edelleen - vaikkakaan eivät samassa määrin kuin aiemmin. Nykyään vatsa huudattaa enää iltaisin ja siitäkin huudosta selvitään noin tunnissa. Tähän on päästy sillä, että olemme nähneet paljon vaivaa löytääksemme erilaisia helpottavia juttuja arkeemme. Olen kolunnut aina vauvan nukkuessa nettiä ja tehnyt "tutkimustyötä" hyväksi havaituista apukeinoista.

Aiemmin kerroin, että lopetimme RELAn D-vitamiinit ja vaihdoimme ne kookosöljypohjaiseen suusuihkeeseen. Lisäksi aloitimme Cuplatonin käytön. En usko, että Cuplatonista on ollut merkittävää apua, muttei se ole vaivaa pahentanutkaan. Vauva pieree hyvin eli ilma liikkuu suolistosta. D-vitamiinin vaihdon uskon olleen merkittävä muutos, sillä sen jälkeen on päivähuudot vähentyneet - jopa loppuneet.


Sittemmin olemme aloittaneet RELAn maitohappobakteerit. Merkittävin ja mielestäni tärkein muutos on kuitenkin se, että olemme "unohtaneet" trendisanan "lapsentahtisuus" ja alkaneet noudattaa ns. ruoka-aikoja - tai pikemminkin ruokailuvälejä. Meillä ongelmana on ollut se, että pikkuinen söisi koko ajan, varmasti osittain lohdutukseksi vatsanväänteisiin.
Päätimme kokeilla mitä selkeät 2-3 tunnin ruokailuvälit tekisivät ja niistä on ollut suuri apu. Maalaisjärjelläkin ajateltuna vatsavaivoista kärsivän on annettava vatsan välillä levätä, jottei se olisi jatkuvasti ns. käymistilassa.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että huudatamme nälkäistä vauvaa jos 2-3 tuntia ei ole kulunut edellisestä syömiskerrasta. Lapsi ruokitaan tottakai silloin kun nälkä on, mutta väliajat olemme "opettaneet" häntä lohduttautumaan muilla keinoilla, kuten laululeikeillä äidin kanssa, jumppahetkellä tai tutilla. Tutti ei edelleenkään kelpaa kuin erittäin harvoin ja sehän ei tietenkäään ole huono asia.


Se, että lapsi huutaa pienen hetken iltaisin, on pieni murhe meille (hänelle itselleen tietenkin suuri) kun saamme kutenkin nukkua nykyään 5-6 tuntia putkeen. Pikkuinen menee iltatoimille ja sänkyyn kello 21 ja nukkuu yleensä kello 22. Seuraavan kerran hän herää n. 04 aikohin, syö ja jatkaa unia 06-07 saakka. Eli yöt ovat rauhallisia mikä tekee kaikesta muusta paljon siedettävämpää.

Pienen vauvan vaivat vaativat paljon huomiota ja vaivannäköä, mutta on niin palkitsevaa huomata kun jokin keino toimii. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti